Ғалымдар дабыл қақты: болашақта шокаладсыз қалуымыз әбден мүмкін

         

     Какао өңдеудің болашағы не болмақ? Ғалымдардың пайымдауынша жаһандық жылынудың әсерінен какаоның немесе шоколад ағашының генетикалық сипаттамаларының бірқатар факторларының алаңдаушылығын тудырды.

      Кокос өңдеудің болашағына бірден бірнеше факторлардың: жаһандық жылынудан, зиянкестер мен шоколад ағашы бактерияларының инфекциялары сәйкес келуіне байланысты қауіп төнді. Бұл туралы BBC баяндайды. Кейбір зерттеушілердің пессимистік болжамдарына сәйкес, алдағы 40 жылда 98 миллиард долларға бағаланатын шоколад өнеркәсібінің жабылып қалуы әбден мүмкін.

   «Келесі онжылдықта ғаламшардағы климаттың өзгеруі Калифорния Инновациялық Генетика Институтының баяндамасына сәйкес, какао өсіруге жарамды жер учаскелерін едәуір қысқартады. Жаһандық климаттың өзгеруі шоколад өнеркәсібіне зиян тигізеді, өйткені ауа райының ауытқуы тіпті аздап егінді бұзуы мүмкін»,-дейді мамандар.

   Климаттың өзгеруі жөніндегі үкіметаралық комиссия, атап айтқанда, Кот-д’Ивуар мен Гана өз аумақтарының маңызды бөлігінде какао өсіру мүмкіндігін жоғалтады деп ескертеді.

Комментарии:

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *